Muzej seljačkih buna

  • Adresa: MUZEJ SELJAČKA BUNA - Samci 64, 49245 Gornja Stubica
  • Telefon: 049/587-880
  • Fax: 049/587-885
  • Email: mhz@mhz.hr
  • Web stranice: www.mhz.hr

Radno vrijeme

  • Ponedjeljak - petak: 09:00 do 19:00
  • Subota: 09:00 do 19:00
  • Nedjelja: 09:00 do 19:00

Popust

  • Gotovina: -
  • Kartice: -

MUZEJI HRVATSKOG ZAGORJA

 

 

Muzeji Hrvatskog zagorja su složena baštinska ustanova ustrojena od pet specijaliziranih muzeja, smještenih na različitim lokacijama na području Krapinsko-zagorske županije:

Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica, Muzej “Staro selo”, Kumrovec, Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec, Muzej krapinskih neandertalaca, Krapina te Dvor Veliki Tabor, Desinić.

MUZEJ SELJAČKIH BUNA, GORNJA STUBICA

Muzej je osnovan u povodu obilježavanja 400. godišnjice velike Seljačke bune iz 1573. godine. Smješten je u baroknom dvorcu obitelji Oršić iz 18. stoljeća izgrađenom 1756.  na mjestu srednjovjekovne utvrde čiji se ostaci i danas nalaze u unutrašnjem dvorištu. Prvi postav je otvoren 1973. kada je i otkriven Spomenik Matiji Gupcu i Seljačkoj buni, rad kipara Antuna Augustinčića. Ovo je Muzej kojim treba započeti šetnja feudalnim Zagorjem jer su povijest, kultura i svakodnevnica tog doba glavna tema stalnog postava otvorenog 2002. godine. Seljačka buna iz 1573.  središnji je  događaj ali  feudalno društvo ne prikazuje se samo kroz sukob staleža, već i kroz slojevite promjene koje to društveno uređenje na prostoru Hrvatskoga zagorja prolazi od kasnoga srednjega vijeka do njegova službenog ukinuća 1848. g.

Galantno 18.st. prikazano je interijerom koji odražava vrijeme u kojem su živjeli graditelji dvorca – grofovi Oršić. Posjetitelji se upoznaju s izgradnjom kasnosrednjovjekovnih gradova, oružjem i bojnom opremom, te središnjom temom Velike seljačke bune 1573. g. Postav prati promjene na feudalnim posjedima u 17. i 18.st., a završava temom Hrvatskog narodnog preporoda i Jelačićevim proglasom o ukinuću kmetstva.

U dvorcu postoji i uređen vinski podrum, a u okolici Muzeja lijepo uređen park,  šetnica koja vodi do Gupčeve lipe. Muzej organizira povremene izložbe, muzejske radionice i događanja, od kojih je najpoznatiji Viteški turnir i obilježavanje Seljačke bune.

NAPOMENA: Popust 20% odobrava se isključivo na individualne ulaznice.

Radno vrijeme prodajnog mjesta:

Od 1. listopada do 31. ožujka svaki dan od 9 – 17 sati.
Od 1. travnja do 30. rujna svaki dan od 9 – 19 sati

Neradni dani
1. siječanj, na Uskrs, 1. studeni, 25. i 26. prosinca

American Express Visa MasterCard Verified By Diners Maestro American Express – Jamstvo sigurne online kupnje MasterCard® SecureCode™ Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway